Cannabis och IQ

Professor Fred Nyberg har här gjort en sammanfattning för nätverket av artikeln från 2012 om hur ungdomars IQ påverkas av cannabis.

Tankeförmågan och IQ försämras vid frekvent cannabisanvändning från tidig ungdom till medelålder

Den vetenskapliga artikel Persistent cannabis users show neuropsychological decline from childhood to midlife,som den 2 oktober officiellt publicerades i den välrenommerade tidskriftenPNASbeskriver en studie av ungdomars hälsa och drogvanor. Den är kanske den mest genuina som utförts när det gäller långsiktiga effekter av cannabis. Publiceringen av denna studie kommer mycket lägligt eftersom det dessförinnan, också från vetenskapligt håll, aviserats att allt färre tonåringar tror att regelbunden användning av cannabis skulle vara skadligt för hälsan. Detta samtidigt som ett stigande antal ungdomar börjar använda cannabis i allt yngre åldrar och allt fler gör sitt bruk till en daglig företeelse.

Artikeln i PNAS beskriver en framåtblickande studie av över tusen (1037) ungdomar (på Nya Zeeland) födda i början på 1970-talet, som följts sedan 3-4 års ålder med regelbunden uppföljning med avseende på psykisk och social status. Man utförde undersökningar vartannat (5,7,9,11,13,15 år) eller vart tredje år (18, 21 år) och sedan med längre intervall (26, 32, 38 år) ända upp till yngre medelålder, i detta fall 38 år.

Användningsfrekvensen för cannabis fastställdes med hjälp av intervjuer i åldrarna 18, 21, 26, 32 och 38 år. De testades med avseende på IQ före och vid 13-års ålder (1985 – 1986) och sedan när de fyllt 38 år (2005 – 2006). Ungefär hälften (52%) av de undersökta och intervjuade ungdomarna var pojkar.

Intervjusvaren visade att man kunde dela upp deltagarna i kategorierna (1) aldrig använt cannabis, (2) använt utan att kunna diagnostiseras för beroende och (3) användare som diagnostiseras med beroende. Den tredje kategorin kunde i sin tur delas upp i tre grupper, de som kunde diagnostiseras för cannabisberoende vid ett tillfälle, två tillfällen samt tre eller fler tillfällen.

Resultatet av studien visade att den kategori som aldrig använt cannabis uppvisade en ökad IQ vid 38 års ålder medan de som använt cannabis noterades med en sänkt IQ. Hos de som använt cannabis och som diagnostiserats för beroende av drogen kunde man se en större försämring av IQ och hos de som uppgett att de regelbundet använt cannabis redan i övre tonåren och framåt vid minst tre intervjutillfällen fanns den mest påtagliga sänkningen.

Man hade även tillgång till en tredje part som kände individerna väl och som oberoende av forskarna kunde svara på ett formulär om deltagarnas kognitiva förmåga när de var 38 år.  De uppgifter som samlats in från informanterna slöt upp bakom de observationer som forskarnas IQ tester gav.

Tidigare har man visat att frekvent och långsiktig cannabisanvändning har negativa effekter på tankeförmågan. Detta bekräftas och förstärks av denna studie. Frekvent användande av drogen under tonåren gav störst skada. Det har tidigare spekulerats i att nedsatt kognition i samband med cannabisanvändning kan bero på andra orsaker än cannabis. I den aktuella studien har man kunde sortera bort en mängd alternativa anledningar, som t ex sjuklig sårbarhet, tobaksrökning, alkohol och annan narkotika.

Forskarna tog också reda på om det var särskilda områden som ryms under konceptet IQ som störts men deras resultat pekar på att det är en helhet av IQ som påverkas hos cannabisanvändarna, inkluderande arbetsminnet, hastighet för genomförande av tankeprocesser, varseblivning, resonemang samt verbal fattningsförmåga.

Man undersökte dessutom om det kunde vara en kortare erfarenhet av studier och utbildning som gör skillnaden i IQ men resultatet av studien visar att försämringen är oberoende av utbildningslängden.

Frågan om vad som händer med IQ om man slutar använda cannabis togs också upp i studien. Här visade resultaten att hos de frekventa cannabisanvändarna kvarstod försämringen även hos de som upphört med bruket sedan ett år och även längre tid tillbaka.

Sammanfattningsvis drar forskarna slutsatsen att deras fynd förstärker hypotesen att användning av cannabis under ungdomsåren, när hjärnan inte är färdigutvecklad, kan ge upphov till neurotoxiska effekter. De framhåller i sin slutkommentar betydelsen av att föra ut information om de skadeverkningar som användning av cannabis under tonåren kan medföra, inte minst när det gäller effekter på neuropsykologiska funktioner som IQ.

Studien ger ett intressant och viktigt perspektiv på frågor som under lång tid varit i omlopp nät det gäller cannabisanvändning. Att man i framtida studier även kommer att inkludera bekräftelse på IQ-försämringen med hjälp av mekanistiska studier (t ex med PET och MRI) tar forskarna upp. De tar också upp behovet, som i övrigt gäller alla epidemiologiska studier, av att få enkätsvar bekräftade av urinprov vilket i och för sig endast kan klarlägga ett närstående intag.

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, vid Uppsala Universitet