Uppföljningsinstrument för HAP

Bedömning- och uppföljningsinstrument  för HAP(haschavvänjningsprogrammet)

Inledning

På Nationella Cannabisnätverkets konferensen i Stockholm december  år 2010 fick några medlemmar i nätverket uppdrag att utarbeta ett gemensamma bedömning- och uppföljningsinstrument  för att skapa grund för utvärdering av HAP-programmen. En arbetsgrupp bildades och efter ca ett år hade vi utarbetat ett förslag, som under våren 2012 testades av åtta pilotenheter inom nätverket. Många kloka och konstruktiva synpunkter inkom från piloterna som därefter ledde till flera justeringar och ändringar under arbetsprocessens gång. Nu slutligen kan vi äntligen presentera det färdiga resultatet. Vår förhoppning är att detta skall komma till stor användning, det vill säga både att vara till nytta i själva behandlingen och även leda till en utvärdering för att ni därigenom kan utveckla och förbättra programmet.

Er insats gör skillnad!

Genom att ni är med och använder instrumentet i alla de HAP program ni genomför kommer det att vara av stort värde för att också skapa förutsättningar till en framtida unik nationell uppföljning och utvärdering av HAP –programmen!

Stockholm 2012-11-26

Helene Andersson, Uppsala  Regionförbundet
Birgitta Petrell, Sthlm - Ungdomar
Kristina Rosenqvist, Upplands Väsby - Ungdomar
Sophie Jonneryd, Uppsala - Ungdomar
Liv Holmström, Uppsala - Vuxna
Isabella Rudolph, Haninge - Vuxna
Björn Griep, Södertälje - Ungdomar
Handledare:  Ulric Hermansson

NÄR SKA DEN ANVÄNDAS?

Formulären skall användas som ett bedömning- och uppföljningsinstrument i samband med att man genomför en HAP, dvs en HAP som löper över 6-8 veckor, samt när man följer upp klienten efter 6 månader. Det program som är upplagd i enlighet med vår gemensamma nyligen färdigställda HAP-Manualen! Om HAP –programmet avbryts är det viktigt att ’Sammanställningen’ görs (utifrån Grundinventeringen som görs i början) OBS! Formulären gäller ej för ’kort-HAP’.

 

HUR SKA DEN ANVÄNDAS?

Du använder de tre formulären vi olika tidpunkter:
Formulär 1 - Grundinventering: - Fylls i samtidigt med programstart, vecka 1 i programmet.
Formulär 2 - Uppföljning efter programslut: - Fylls i när programmet avslutas , ca 6-8 veckor senare. Här är det viktigt att du frågar klienten om tillåtelse att kontakta honom/henne efter 6 månader. (Detta finns också med som fråga i formulär 2) och dessutom informerar om att data kan komma att användas som del i utvärdering, dock kommer INGA personuppgifter att finnas med.
Formulär 3 - Uppföljning 6 månader efter programslut: Fylls i antingen genom återbesök eller via telefon.

Grundinventeringen samt formulär 2 och 3 sparas tills vidare på din arbetsplats.

 

Vartefter du tar  in uppgifterna för du också in dem på sammanställningsblanketten. Sammanställningsblanketten är den som vi, till att börja med, vill ta del av för en gemensam uppföljning. Detta möjliggör att vi på gruppnivå kan påbörja vårt gemensamma utvärderingsarbete. Redan efter att du fyllt i formulär 2 ( Uppföljning efter programslut)  vill vi ha in  sammanställningsblanketten så att vi får en koll på hur många HAP som har genomförts och är på gång för utvärdering. När du efter 6 månader gjort den sista blanketten och fört in alla data i sammanställningen vill vi förstås även ha en kopia på den också. Du fyller i blanketten direkt på datorn och mejlar dokumentet  till Birgitta Petrell.

E-post: birgitta.petrell@petrell.se

OBS!

Ni får inte skriva namn på sammanställnings blanketterna som skickas in! Det är därför viktigt att ni själva kodar (se nedan) era sammaställningar  så vi kan para samman de två sammanställningsblanketterna. ;Förslagsvis kan ni själva skapa en kodlista som består av en förkortning av er verksamhet + nummer

T ex : MU 1  ( Maria Ungdom HAP nr 1), MU2, MU3

Viktigt att ni själva bevarar en lista där varje kod finns relaterad till varje klient (denna skall vara inlåst)!

 

ÖVRIGA SYNPUNKTER

Fyll i blanketterna tillsammans med klienten alternativt låt klienten fylla i själv och gå sedan igenom det blanketten för att förvissa dig om att klienten inte missförstått något. Bra att du finns tillhands för att svara på frågor och ge förklaringar samt förtydliga frågorna. Sammanställningen bör delges klienten och ni kan tillsammans reflektera över möjliga skillnader samt för planering framåt.  På så sätt blir även uppföljningen ett pedagogiskt behandlingshjälpmedel.

Bra sätt att förstärka positiva förändringar!

Om frågor och funderingar kontakta: Birgitta Petrell,  birgitta.petrell@petrell.se

Lycka till!

 

Blanketterna:
Introduktions information.pdf
1. Grundinventering HAP.pdf
2. Uppföljning 6 veckor.pdf
3. Uppföljning 6 månader.pdf
4. Sammanställning.pdf